Tips och råd – Fjärrvärme
Spara energi genom att anpassa din värme efter årstiderna! Vi ger dig goda råd om vad som är bra att tänka på inför de olika säsongerna.
Inför de olika årstiderna
Sommar:
På sommaren så är du oftast inte i behov av att värma upp ditt hus längre och det är lockande att stänga av din växlare. Om din växlare är från år 2000 och framåt har den oftast en automatisk reglering av cirkulationspumpen. Det innebär att cirkulationspumpen stängs av automatiskt när utomhustemperaturen blir över 18 grader. För att pumpaxeln inte ska fastna tills det är dags att värma upp huset igen så startas den med någon dags mellanrum och går ett par minuter. Det sköts helt automatiskt och är ingenting du behöver tänka på.
Om din växlare är av en äldre modell som inte har en automatisk reglering av cirkulationspumpen rekommenderar vi att du inte stänger av den. Detta för att det är större risk att du glömmer att motionera cirkulationspumpen och då kan pumpaxeln fastna. Låt den istället vara påslagen, den förbrukar inte mycket el.
Höst/vår:
Mellan sommar och vinter pendlar temperaturen ofta runt ett par plusgrader och det kan kännas lite ruggigt både inomhus och utomhus. Särskilt när det blåser mycket utomhus. Istället för att ta på dig extra lager med kläder kan du tillfälligt höja temperaturen ett par grader för att få ett skönare klimat inomhus. Sen när höst går över till vinter och vår till sommar kan du återigen ställa tillbaka värmen till din ursprungliga temperatur.
Vinter:
Nu ska cirkulationspumpen starta igång för fullt igen efter att ha gått på sparlåga under sommarsäsongen, då vi oftast inte är i behov av lika mycket värme. Kontrollera så att elementen blir ordentligt varma och du kan även lyssna om cirkulationspumpen i din fjärrvärmeväxlare är igång.
Under sommaren kan trycket ha sjunkit och kan behöva höjas. Trycket ska ligga runt 1 bar.
Fler spartips
Många undrar hur de kan sänka sin energiförbrukning och på så sätt också sänka sina kostnader. Det finns ett antal trix du kan använda dig av. Om du är det minsta osäker på hur din anläggning fungerar kontakta en fackman som hjälper dig!
- Sänk värmen några grader när ni åker hemifrån i mer än 5 dagar
Ska du resa bort? Sänk då värmen med ca 3 grader. För varje sänkt grad minskar du din uppvärmningskostnad med ungefär 5%. Men sänk inte mer än till 15 grader, då det kommer att kosta dig mer att värma upp bostaden igen. - Se till att din växlare är korrekt inställd
Får du ut optimal effekt av fjärrvärmen? Det kan du ta reda på med hjälp av en fackman som kan hjälpa dig att ställa in din växlare på ett korrekt sätt. Detta kan sänka dina uppvärmningskostnader och ge dig ett skönare inomhusklimat. - Kontrollera om du har luft i systemet
Att ha luft i systemet kan leda till att uppvärmningen inte fungerar optimalt. Kontrollera detta genom att känna på elementen. Är de ojämnt varma kan det finnas luftfickor i elementen som gör att värmen inte fungerar lika effektivt. Ett element ska kännas varmare i överdelen och svalare i underdelen men det ska inte skilja mycket i temperatur horisontellt.
Du kan alltid testa att lufta elementen genom en att använda en speciell nyckel som är avsedd för just dina element. Den öppnar du ventilen med, glöm inte att ha en behållare under som fångar upp det vatten som kommer ur ventilen. Ha gärna en handduk till hands om det skulle skvätta vatten någonstans. Det kan hända att vattnet är något missfärgat, framför allt om du har äldre element. Var då rädd om tapet och eventuella gardiner. Håll ventilen öppen tills det kommer en jämn stråle med vatten och stäng därefter. Torka av ventilen och gör samma sak på nästa element.
OBS! Glöm inte att fylla på vatten i systemet efteråt. När du luftat elementen sjunker trycket och det behöver justeras. Kontrollera så att trycket är närmare 1 bar. - Kontrollera temperaturen på varmvattnet
I din kran borde varmvattnet ha en temperatur på 55 grader. Har du varmare finns det risk att du bränner dig och har du lägre kan bakterier frodas. Testa detta genom att hälla upp varmvatten i ett glas som du mäter med en termometer. Behöver värmen justeras? Kontakta en fackman om du är osäker på hur du ska gå till väga. - Se till att huset är välisolerat och tätt.
Att se till att så mycket värme som möjligt stannar i bostaden är ett väldigt bra sätt att sänka sina uppvärmningskostnader. Är bostaden ordentligt isolerad? Är alla fönster riktigt täta? Tätningslist runt fönster och dörrar kan du enkelt sätta dit själv. Om du vill veta hur mycket värme som faktiskt försvinner ut ur bostaden kan du kontakta en energirådgivare som kan utföra en mätning med värmekamera. - Har du möblerat enligt konstens alla regler?
Möbleringen kan påverka mycket hur värmen sprids i ett rum. Ofta sitter element under ett fönster och placeras då en stor möbel som t.ex en soffa eller fåtölj framför detta blockerar den spridningen av värmen. Lämna istället elementen fria så värmen kan cirkulera fritt i rummet.
Årlig service
Vill du ha en optimalt fungerande värmeväxlare? Då ska du teckna vårt serviceavtal!
Läs mer om serviceavtalet.
Vill du spara ännu mer?
Läs också våra spartips för vatten- och energiförbrukning!
Tips och råd – VA
Tips och råd – Elnät
Senast uppdaterad: 2024-03-13